Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Comparteix:
Recomana activitats culturals de tot Catalunya amb #joproposo [ + info ]
Les teves propostes
Twitteja'm

Tuiteja’m
Els tuits de l'Agenda Cultural

Departament de Cultura  >  Els nostres serveis  >  Bases de dades  >  Agenda Cultural

Dades de l'activitat
Àrea temàtica: Arts visuals - Fotografia
Tipus d'acte: Exposicions i instal·lacions
Activitat
Fitxa anterior 1 de 2 Fitxa següent
Exposició "Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d'un reportatge"

Museu d'Art Jaume Morera (Lleida)
Des del 2 de novembre fins al 4 de febrer de 2018
La mostra, realitzada amb la col·laboració del Centro Documental de la Memoria Histórica (CDMH) ha estat comissariada per Oriol Bosch Bausà.

Agustí Centelles (València, 1909 - Barcelona, 1985) és una de les figures més reconegudes de la història de la fotografia a Catalunya. Precursor del fotoperiodisme modern al nostre país, el seu treball com a reporter gràfic durant la República i la Guerra Civil ha estat considerat com un dels llegats visuals més excepcionals de la convulsa dècada dels trenta, no només pel seu valor històric, sinó també pel seu caràcter avançat, compromès i profundament emotiu. Justament, algunes de les seves imatges sobre la guerra han estat sovint comparades amb l'obra d'alguns dels millors corresponsals estrangers que van cobrir el conflicte bèl·lic, com Robert Capa, David Seymour (Chim) o Gerda Taro, amb qui l'autor va compartir l'interès per la proximitat al lloc dels fets, la intuïció de l'instant precís i la composició de l'enquadrament.

Com a reporter de guerra, Centelles va realitzar nombrosos reportatges del front d'Aragó i la rereguarda; primer, com a freelance, i posteriorment, en ser mobilitzat a partir del setembre de 1937, com a fotògraf del Comissariat de l'Exèrcit de l'Est destinat a Lleida. Precisament, fou a la capital del Segre on el fotoperiodista va dur a terme un dels seus treballs més antològics, el reportatge sobre els efectes devastadors d'un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil, el bombardeig de Lleida del dia 2 de novembre de 1937. Perpetrat per l'aviació feixista italiana, en l'ofensiva contra la població civil van morir-hi més de 250 persones, inclosos mig centenar de nens que en el moment de la funesta envestida de les bombes eren a les aules del Liceu Escolar.

Amb motiu del vuitantè aniversari del tràgic esdeveniment es presenta per primera vegada el reportatge complet del bombardeig realitzat pel fotògraf català; una setantena d'instantànies que no només revelen els mètodes de treball de l'autor, sinó que posen de manifest que Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència criminal d'un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya.
Dates
Del 02/11/2017 al 04/02/2018
Horari
De dimarts a dissabte, de 11 a 14 h i 17 a 20 h.
Diumenges i festius, d’11 a 14 h.
Dilluns, tancat
Lloc de celebració
 Museu d'Art Jaume Morera
C. Major, 31 (Edifici Casino)
Tel. 973 700419
Lleida (Segrià)
Web del Museu

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya