Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Comparteix:
Recomana activitats culturals de tot Catalunya amb #joproposo [ + info ]
Les teves propostes
Twitteja'm

Tuiteja’m
Els tuits de l'Agenda Cultural

Departament de Cultura  >  Els nostres serveis  >  Bases de dades  >  Agenda Cultural

Dades de l'activitat
Àrea temàtica: Llibres i literatura
Tipus d'acte: Commemoracions
Activitat
Fitxa anterior 2 de 1044 Fitxa següent
Any Bertrana 2017

Amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i Compte (Tordera, 1867 - Barcelona, 1941) i el 125è del de la seva filla Aurora Bertrana i Salazar (Girona, 1892 -Berga, 1974).
En paraules del conseller de Cultura, Santi Vila, l'objectiu principal d'aquesta commemoració és "fer conèixer més i millor l'obra, tant de Prudenci Bertrana com de la seva filla, i evitar que amb el pas del temps caiguin en l'oblit...", "...homes i dones de lletres ens fan més lliures, ja que gràcies a la seva producció creativa els ciutadans mirem la realitat que ens envolta d'una altra manera, imaginem altres mons, construïm nous relats i pensem noves possibilitats".

L'Any Bertrana inclou l'organització de diverses exposicions sobre la figura i l'obra d'aquests autors; la realització de xerrades i conferències sobre la seva obra; la publicació, revisió i reedició de moltes de les seves creacions, així com la realització i presentació pública de diversos muntatges audiovisuals sobre la trajectòria d'aquestes personalitats.

Prudenci Bertrana és sobretot conegut com a autor de Josafat (1906), una de les obres que ha gaudit de més reedicions en català durant el segle XX i que compta amb traduccions a l'alemany, a l'italià, al castellà, a l'occità, al francès i, properament, a l'anglès. Però la popularitat d'aquesta obra, sovint ha fet ombra a la resta de la seva prolífica producció: nou novel·les, un centenar llarg de contes, deu obres de teatre (gairebé totes estrenades en vida i que el van fer mereixedor d'un reconegut prestigi com a dramaturg) i centenars d'articles publicats durant gairebé mig segle que constitueixen un llegat literari de dimensions colossals, bona part del qual resta encara desconegut pel gran públic.

Aurora Bertrana, al seu torn, va escriure en català, en castellà i en francès i és autora de set novel·les publicades, dos reculls de prosa de viatges (a la Polinèsia Francesa i al Marroc), dos volums de memòries i diversos llibres de relats breus. Una part important de la seva producció, però, avui està fora del circuit comercial i algunes de les seves obres no han arribat a conèixer ni tan sols una primera edició. És per això que ha de constituir un dels objectius d'aquesta commemoració promoure l'estudi i l'edició dels manuscrits inèdits d'Aurora Bertrana que es troben al Fons Bertrana de la Universitat de Girona.

Comissari: Oriol Ponsatí-Murlà, editor, traductor i escriptor.
Dates
De l'01/01/2017 al 31/12/2017
Entitat organitzadora
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya