Arantza Begueria, antropòloga, investigadora i membre de l'Observatori de l'Alimentació (ODELA) i de l'Institut Català d'Antropologia (ICA) presenta en aquesta sessió part dels resultats d’una recerca sobre pràctiques de fermentació a la ciutat de Barcelona.
En els últims anys, la fermentació ha sorgit en contextos urbans occidentals com una tendència entre xefs, gourmets i gurús de la salut individual, però també entre artistes, dissenyadors, activistes alimentaris i ciutadans que usen aquesta tècnica com a forma d’inspiració creativa, experimentació culinària i treball comunitari per reivindicar la sobirania alimentària ciutadana, per una banda, i per adreçar els reptes ecològics de l’Antropocè, per una altra.
En aquest context, i gràcies a l’enorme potencial metafòric del procés de fermentació, sorgeixen discursos que relacionen aquesta tècnica culinària amb l’activisme anti-sistema. En aquesta presentació s’analitzaran aquests discursos polítics associats a la fermentació i es proposaran qüestions per a un possible debat al respecte. També s'elaboraran receptes d’alls fermentats. Els participans hauran de portar els pots de casa.
Consulteu tots els detalls al web de l'ICA.
Activitat inclosa dins del programa "Cultura Viva" de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
Darrera actualització: 16/09/2025