Àmbits
Arts Visuals
Cinema
Divulgació
Espectacles
Gastronomia
Llibres i Lletres
Música
Altres Àmbits
Activitats virtuals
Carnavals
Cicles
Commemoracions
Concerts
Conferències
Cursos
Dansa
Exposicions
Festes
Festivals i Mostres
Fires i Mercats
Gegants
Infantil
Nadal
Rutes i Visites
Sardanes
Setmana Santa
Teatre

Festes del Segar i del Batre a la Fuliola

Inici: 30/06/2019
Fi: 14/07/2019
Diversos espais Detall
La Fuliola Detall
Descripció

Esdeveniment que s'inicià l'any 1980 amb motiu de la commemoració dels 900 anys de l'adquisició de la carta de població de la Fuliola.

 

Una gran festa en dos caps de setmana per rememorar els tradicionals mètodes de treball i les tasques agrícoles de les famílies pageses a les terres de secà fins mitjans segle XX, abans que la modernització transformés el camp català.

 

El dia 30 de juny se celebra la Festa del Segar, que s'inicia a les 8 del matí, amb la trobada de segadors a l'era, per tal de preparar els menats de vencills i els garrots i començar la sega amb la dalla; a continuació missa de campanya i tot seguit esmorzar dels segadors; després exhibició i demostració de l'antiga sembra del blat, amb la garbelladora i lligadora, per posar les garbes a la garbera, la passada del diable i l'entrada de les espigadores. A les 14 h, es dóna per acabada la festa i es guarden les eines.

 

El dia 14 de juliol se celebra la Festa del Batre, que comença a les 8 del matí, amb la trobada de batedors a l'era per tal de preparar la batuda, enganxar els animals al carro d'escalada i anar al tros a buscar les garbes; a continuació tenen lloc les tasques d'estendre la batuda, esparpillar i fer la primera tanda; després de l'esmorzar típic del batedor continua la jornada. amb la demostració de la vella màquina de batre.

 

A la tarda, es realitzen les feines de separar la palla del gra amb les forques i, si la marinada acompanya se separa el boll del gra, es fa el traspalament, la passada per l'erer i el lligament dels sacs.

Llegir més

També et pot interessar...

Inici: 16/10/2020   Fi: 18/10/2020
Diferents espais físics i virtuals
La Seu d'Urgell
Inici: 03/10/2020   Fi: 04/10/2020
Diversos espais del municipi
Tàrrega
Inici: 01/01/2020   Fi: 31/12/2020
Carrers i balcons del municipi
Josa i Tuixén