Àmbits
Arts Visuals
Cinema
Divulgació
Espectacles
Gastronomia
Llibres i Lletres
Música
Altres Àmbits
Activitats virtuals
Carnavals
Cicles
Commemoracions
Concerts
Conferències
Cursos
Dansa
Exposicions
Festes
Festivals i Mostres
Fires i Mercats
Gegants
Infantil
Nadal
Rutes i Visites
Sardanes
Setmana Santa
Teatre
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest
Tramesa de l'Agenda Cultural

Les novetats de la setmana

 

FEDER

Exposició "L'envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major"

Inici: 02/10/2019
Fi: 14/12/2019 Detall
Espai Santa Caterina de la Generalitat de Catalunya Detall
Girona Detall
Descripció

Els envelats han estat un fenomen cultural de gran rellevància a la societat catalana durant gairebé un segle i mig. Sorgits en el context dels canvis socials profunds de les primeres dècades del segle XIX  i com a conseqüència de la gran afecció que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es van expandir ràpidament per tot el territori català i van esdevenir un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.

 


Els artífexs dels envelats, a partir dels coneixements tècnics i dels ormeigs propis dels pescadors i dels mariners (veles, cordes, bossells, nusos...), van concebre una original i espectacular estructura desmuntable que permetia cobrir una gran superfície sense necessitat de suports interiors.

 


Muntats a les places i als descampats dels pobles i les viles i amb la finalitat d’allotjar els diferents actes del programa de la festa major (balls, concerts, àpats, concursos, espectacles i altres), els envelats han estat un fenomen social rellevant i una singular aportació catalana a l’arquitectura pel seu concepte estructural revolucionari i molt avançat en el seu temps.

 


Els envelats que, a partir dels anys setanta del segle passat, van patir una lenta agonia fins que desaparegueren totalment. Tanmateix, perviuen en el record i en l’imaginari festiu i sentimental de les generacions més grans.

 


Els anhels i objectius d’aquesta exposició són rescatar de l’oblit; reivindicar i posar en valor l’envelat com a bé patrimonial i creació original i significativa de l’arquitectura i de la cultura popular festiva catalana; estimular la recerca històrica i la salvaguarda documental i material en relació amb els envelats i impulsar-ne la recuperació i recreació amb nous conceptes i formalitzacions.

 

En són comissaris Francesc Albardaner i Josep Mañà.


Complementen l’exposició una maqueta d’un envelat tradicional d’antenes (de planta rectangular, amb tot d’antenes al seu voltant que sostenien un entramat i conjunt de cordes, bossells i vents a semblança d’un vaixell de vela varat a terra), obra del mestre envelador Jordi Barris i Vilagran, fill de la vila de Salt, que l’ha cedit per a la mostra. i també un taller de ball d’envelat pels voltants de Fires de Girona (finals d'octubre-principis de novembre).

Llegir més

També et pot interessar...

Inici: 29/05/2020   Fi: 31/05/2020
Diferents espais
Llagostera
Inici: 25/05/2020   Fi: 07/06/2020
Associació Tequatre
Figueres
Inici: 31/05/2020  
Diferents espais
Palafrugell
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest
Tramesa de l'Agenda Cultural

Les novetats de la setmana

 

FEDER