Àmbits
Arts Visuals
Cinema
Divulgació
Espectacles
Gastronomia
Llibres i Lletres
Música
Altres Àmbits
Activitats virtuals
Carnavals
Cicles
Commemoracions
Concerts
Conferències
Cursos
Dansa
Exposicions
Festes
Festivals i Mostres
Fires i Mercats
Gegants
Infantil
Nadal
Rutes i Visites
Sardanes
Setmana Santa
Teatre

Volta virtual per Besalú

Activitat digital en línia (no presencial)

Inici: 01/01/2020
Fi: 31/12/2021
Diferents espais Detall
Besalú Detall
Descripció

Besalú és una vila i municipi de la comarca de la Garrotxa. Està situada a 150 metres d'altitud i té una extensió de 4,81 km². Com el seu origen indica, Bisuldunum era una fortalesa entre dos rius: el Fluvià, al sud i el Capellades, al nord. La vila de Besalú, nascuda entorn del turó ocupat pel castell comtal i l'església de Santa Maria de Besalú, s'estén cap al sud-oest de la confluència de la riera de Capellades amb el riu Fluvià. Gaudeix d'una bona comunicació en trobar-se en la cruïlla de 3 comarques: la Garrotxa, el Pla de l'Estany i l'Alt Empordà.


En la documentació antiga apareix la forma Bisuldunum (s.X), nom que també es troba a la Gàl•lia, especialment a Occitània. El nucli antic de Besalú és una obra declarada bé cultural d'interès nacional. El 1979 fou declarat "conjunt nacional" pel seu gran valor arquitectònic. Dels murs i fortificacions del Besalú medieval queden restes esparses, sovint a l'interior d'edificis posteriors. Sabem que uns primers murs protegien el castell comtal i les seves dependències. N'és una mostra el portal de la Força al carrer del comte Tallaferro. Al segle XII un nou recinte envoltava el call jueu, l'església de Sant Vicenç i Vilarrobau i deixava a l'exterior el monestir de Sant Pere, que finalment quedà inclòs dins del darrer recinte fortificat del segle XIV.

A més de l'antiga parròquia de Sant Vicenç de Besalú, l'església de Santa Maria de Besalú, el monestir de Sant Pere de Besalú i el pont de Besalú sobre el Fluvià, cal destacar la façana d'origen romànic de l'església de Sant Julià de Besalú de l'antic hospital, la casa Llaudes o Cornellà al Prat de Sant Pere (amb reformes posteriors al mateix edifici  on consten les dates 1641 i 1783) i la casa dels porxos del carrer de Tallaferro. Sembla que també d'època romànica és el Miqwe o banys rituals jueus, situat arran del riu, al si de l'antic call jueu. D'època gòtica ens ha arribat l'edifici de la plaça de la Llibertat o Major atribuït a la Cúria Reial, i can Cambó al carrer Major, restaurada per la Direcció General de l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya i destinada a equipaments socials i culturals.

També a la plaça Major, porxada, urbanitzada els segles XVI-XVII, cal destacar l'edifici de l'Ajuntament, del segle XVII, restaurat. Font: Viquipèdia

 

La vila de Besalú és la seu de diferents propostes culturals i tradicionals al llarg de l'any: la Processó dels Dolors, el Besalú Medieval,  la Fira d'artistes i forjadors del ferro, les visites guiades "Aquesta nit, Besalú", les fires de la ratafia i Liberisliber i les visites guiades "Aquesta nit, Besalú", entre d'altres.

 

NOTES DE L'AGENDA CULTURAL:

  • Les dates d'inici i fi d'aquest article no són rellevants.
  • La informació sobre l'espai i la geolocalització al mapa són merament orientatives ja que l'activitat no és presencial.

            

 

Llegir més

També et pot interessar...

Inici: 05/09/2020   Fi: 10/01/2021
Museu de la Garrotxa (Sala Oberta)
Olot
Inici: 17/10/2020   Fi: 28/11/2020
Carrers i places del centre
Olot
Inici: 01/10/2020   Fi: 31/10/2020
Cafè Art Fontanella XII
Olot