Àmbits
Arts Visuals
Cinema
Divulgació
Espectacles
Gastronomia
Llibres i Lletres
Música
Altres Àmbits
Activitats virtuals
Carnavals
Cicles
Commemoracions
Concerts
Conferències
Cursos
Dansa
Exposicions
Festes
Festivals i Mostres
Fires i Mercats
Gegants
Infantil
Nadal
Rutes i Visites
Sardanes
Setmana Santa
Teatre

Tomb virtual per Caldes de Malavella

Activitat digital en línia (no presencial)

Inici: 01/01/2020
Fi: 31/12/2021 Detall
Diferents espais Detall
Caldes de Malavella Detall
Descripció

Caldes de Malavella o simplement Caldes, és una vila i municipi de la comarca de la Selva que es troba a mig camí de la Costa Brava i de la Serra de les Guilleries, a la plana de la Selva, rica en contrastos, patrimoni i tradició. L'aigua termal és el patrimoni més característic i original de Caldes. Hi ha dos balnearis que aprofiten les aigües termals del municipi on les aigües brollen a una temperatura de 60 °C.

La principal activitat econòmica és al sector serveis (hotels, restaurants, golf) i en la indústria dedicada a l'embotellament de les aigües termals. A diferència d'altres ciutats romanes que van néixer per interès militar o estratègic, podem dir que Caldes (Aquae Calidae) es constitueix a partir d'un interès per la salut i el lleure. La gent acudia a les termes per curar-se ja que l'aigua de Caldes tenia qualitats curatives. El fet que se situés a prop del traçat de la Via Augusta feia que molts viatgers es paressin per descansar i avituallar-se.  En els segles IV i V dC va aparèixer una necròpolis paleocristiana entre l'actual carrer Sant Esteve i el Passeig de Ronda, als afores del que hauria estat el nucli romà.

 Durant l'edat medieval l'aspecte del nucli varia una mica: ens trobem amb l'emmurallament de la vila, del qual ens queden unes teles de paret i tres torres circulars situades al Turó de Sant Grau. Aquí hi havia el castell anomenat de Caldes, que va esdevenir el símbol del poder feudal i es van prohibir els banys públics utilitzats pels romans.

Anys més tard, els banys s'utilitzaren com a hospital per a activitats curatives.


Es conserven restes de l'antic terme romà d'Aquae Calidae, compostes per una piscina termal que està envoltada d'habitacles destinats a la realització dels tractaments a base d'olis. Les troballes de les les excavacions de la zona s'exposen en el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona. Entre les peces que s'exposen es troba un cap de gos fet en bronze així com monedes corresponents a diversos períodes.


El Camp dels Ninots
està situat a l'extrem oest del terme municipal de Caldes de Malavella. El seu nom és a causa de les silicificacions, en concret òpal que, en créixer, generen formes arronyonades diverses, anomenades menilites i conegudes popularment com a ninots.

El jaciment del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella és un volcà d'explosió freatomagmàtic d'edat pliocena en el qual posteriorment s'hi va formar un llac.

L'església parroquial de Sant Esteve és d'origen romànic, construïda a finals del segle XI encara que ha estat molt modificada. Va ser una de les possessions del monestir de Sant Salvador de Breda. Té planta basilical i tres àbsides decorades amb llambordes. La portalada és renaixentista i el campanar és de base quadrada.

A Sant Maurici es troben les restes de l'antic castell de Malavella. Segons una llegenda en aquesta fortalesa, citada en documents de 1057, vivia una 'mala vella', que va donar origen al topònim de la vila. Aprofitant les pedres del castell es va construir una capella dedicada a Sant Maurici. A la zona de Sant Grau es troben les restes del castell de Caldes, documentat per primera vegada en 1362. Va formar part de la baronia de Llagostera i va ser enderrocat al segle XIX.

Caldes de Malavella celebra la seva festa major el primer cap de setmana del mes d'agost i la Fira de l'Aigua, el primer cap de setmana d'octubre. A més a més, cada estiu s'hi duen a terme visites teatralitzades

 

NOTES DE L'AGENDA CULTURAL:

  • Les dates d'inici i fi d'aquest article no són rellevants.
  • La informació sobre l'espai i la geolocalització al mapa són merament orientatives ja que l'activitat no és presencial.

            

 

Llegir més

També et pot interessar...

Inici: 01/10/2020   Fi: 01/11/2020
Casa de la Paraula
Santa Coloma de Farners
Inici: 09/10/2020   Fi: 31/10/2020
Casa Saladrigas
Blanes
Inici: 09/10/2020   Fi: 31/10/2020
Casa Saladrigas
Blanes