Àmbits
Arts Visuals
Cinema
Divulgació
Espectacles
Gastronomia
Llibres i Lletres
Música
Altres Àmbits
Activitats virtuals
Carnavals
Cicles
Commemoracions
Concerts
Conferències
Cursos
Dansa
Exposicions
Festes
Festivals i Mostres
Fires i Mercats
Gegants
Infantil
Nadal
Rutes i Visites
Sardanes
Setmana Santa
Teatre

Sant Hilari i les Guilleries en estat pur: recursos digitals

Activitat digital en línia (no presencial)

Inici: 01/01/2020
Fi: 31/12/2021
Diferents espais Detall
Sant Hilari Sacalm Detall
Descripció

Sant Hilari Sacalm, conegut també com “La vila de les 100 fonts”, és un poble tranquil i alhora ple d’activitat, amb passat i també un gran futur, que ha crescut en harmonia amb els ritmes de la terra i de l’aigua.


El terme municipal de Sant Hilari, a l’oest de la província de Girona, té una superfície de 83.56 km2 i la població és la més important de la zona de les Guilleries. El poble depassa els 800 metres d’alçada i resta envoltat pel massís de les Guilleries, amb el cim de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues com a elevació culminant. Pertany al bisbat de Vic perquè antigament era de les “Muntanyes d’Osona”i judicialment depèn de Santa Coloma de Farners.

El municipi té forma allargada pel nord i arriba fins l’altra banda del Ter, al pantà de Susqueda. Està envoltat pels municipis de Susqueda, Osor, Santa Coloma de Farners, Arbúcies, tots ells de la comarca de la Selva, i amb els municipis d’Espinelves, Vilanova de Sau i Rupit de la comarca d’Osona. En formen part  l’antic municipi de Querós i les parròquies de Santa Margarida de Vallors i de Montsolís.

La població està pràcticament tota concentrada a la vila Sant Hilari Sacalm, llevat de masies o petit nuclis escamats però amb  poc nombre d’habitants. En poden ésser uns exemples cal Sastre, el Serrat o Santa Margarida de Vallors.


El municipi és extraordinàriament forestal. Pensem que es troba en el cor de les Guilleries, un massís situat en el vèrtex entre la Serralada Prelitoral i la Serralada Transversa i que forma part de totes dues serralades. Se situa al límit oest de la comarca de la Selva i a l’est de la d’Osona i Sant Hilari Sacalm, n’és la capital.

Conjuntament amb la massa forestal, l’aigua és l’altra riquesa de gran importància per al municipi. Hi ha més de cent fonts que brollen en el seu territori. La seva orografia permet que l’aigua quedi sobre tot retinguda i passi a alimentar els aqüífers. Per tant, en èpoques de pluja la quantitat d’aigua evaporada és insignificant en comparació amb la que es filtra i la resta, que aflueix pel gran nombre de rieres i rierols que hi ha.

Sant Hilari Sacalm és una vila rica en tradicions culturals. En destaquen sobretot el Via Crucis Vivent del Divendres Sant, la Festa Major a les acaballes de l'estiu (finals d'agost), el "Torna en Serrallonga" amb el Mercat Barroc (segona quinzena de setembre) i la Fira Guilleries, entre altres.

 

 

NOTES DE L'AGENDA CULTURAL:

  • Les dates d'inici i fi d'aquest article no són rellevants.
  • La informació sobre l'espai i la geolocalització al mapa són merament orientatives ja que l'activitat no és presencial.
Llegir més

També et pot interessar...

Inici: 01/01/2020   Fi: 31/12/2021
JardÍ Botànic Marimurtra
Blanes
Inici: 01/01/2020   Fi: 31/12/2021
Centre d'Estudis Selvatans (CES)
Santa Coloma de Farners
Inici: 01/01/2020   Fi: 31/12/2021
Monestir de Sant Pere de Rodes
El Port de la Selva