Àmbits
Arts Visuals
Cinema
Divulgació
Espectacles
Gastronomia
Llibres i Lletres
Música
Altres Àmbits
Activitats virtuals
Carnavals
Cicles
Commemoracions
Concerts
Conferències
Cursos
Dansa
Exposicions
Festes
Festivals i Mostres
Fires i Mercats
Gegants
Infantil
Nadal
Rutes i Visites
Sardanes
Setmana Santa
Teatre

Visita virtual al  Conjunt monumental de Sant Esteve d'Olius (el Solsonès)

Activitat digital en línia (no presencial)

Inici: 01/01/2020
Fi: 31/12/2021
Conjunt monumental de Sant Esteve d'Olius Detall
Olius Detall
Descripció

L’església de Sant Esteve d’Olius és un exemplar del romànic llombard consagrat l’any 1079 a petició del comte d’Urgell i dels habitants del lloc. L’altar de dalt es dedicà a sant Esteve i el de la cripta al sant Sepulcre. Consta d’una sola nau coberta amb volta de canó. El campanar, de planta quadrada, té quatre finestres en arc de mig punt. Sota seu s’obre una motllura amb espitlleres.

Sota l’altar cal destacar la cripta que forma un espai rectangular amb sis columnes (totes diferents) que s’obren en forma de palmera; aguanten arcs de mig punt i voltes d’aresta, que donen a l’estança una bellesa extraordinària. Aquesta cripta ha donat fama a Olius i és molt valorada dins l’art romànic mundial. L’accés és per una escala central tot i que, a banda i banda d’aquesta escala, encara es conserven els accessos primitius amb cinc graons.

A poca distància de l’església hi trobem el cementiri modernista d’Olius, que ens sobta perquè fuig de l’esquema acostumat dels altres cementiris. És un espai que combina les roques caigudes de la muntanya, símbol de la decadència i de la mort, amb les fulles d’alzines sempre verdes, símbol de vida. Mort i vida es troben en un cementiri cristià. És obra de l’arquitecte Bernardí Martorell, que va rebre la influència modernista d'Antoni Gaudí.  Es va inaugurar l’any 1915. És un model de fantasia i novetat dins l’art funerari modernista ja que a Catalunya es poden trobar panteons modernistes però com a cementiri  només hi ha aquest.


A l’entorn de l’església es poden visitar unes sitges ibèriques d’uns 300 anys abans de Crist, amb la novetat que no eren uns forats sols per guardar gra sinó que la seva gran quantitat (hi ha unes cent cinquanta sitges) fa pensar que era, en realitat, un gran magatzem. Font: Turisme del Solsonès.

 

Visita virtual a Sant Esteve d'Olius (17a Setmana de la Gent Gran de Solsona, juny de 2020)

 

NOTA DE L'AGENDA CULTURAL:

  • El caràcter virtual d'aquesta activitat fa que la informació que es mostra en aquest article pel que fa a les dates d'inici i fi no sigui rellevant sinó que es tracta simplement d'un recurs tècnic del programa de l'Agenda Cultural ja que l'activitat no té un límit temporal definit per l'organitzador.
Llegir més

També et pot interessar...

Inici: 01/01/2020   Fi: 31/12/2021
Diferents espais de l'Arquebisbat de Barcelona i altres espais
Barcelona i altres poblacions
Inici: 19/10/2020   Fi: 31/10/2020
Biblioteca Carles Morató. Saló de les Homilies d'Organyà
Solsona
Inici: 09/10/2020   Fi: 30/10/2020
Teatre Comarcal
Solsona