Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Exposició "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre"

Inici: 07/08/2020
Fi: 15/11/2020 Detall
Museu de les Terres de l’Ebre
Amposta Detall
Descripció

La lluita antipalúdica a les Terres de l’Ebre: una exposició única i actual al Museu.

 

A finals del segle XIX, el Delta de l’Ebre es va veure immers en el paludisme. L’expansió de l’arròs i les dures condicions de feina que suposava el seu conreu, així com les condicions de vida de l’època, van provocar un repte important per als metges i investigadors: combatre un paràsit provinent dels mosquits residents en zones humides. Uns treballs en els quals el doctor ebrenc Ildefons Canicio va tenir un paper rellevant, ja que els estudis que va dur a terme a la consulta de Sant Jaume d’Enveja segueixen encara vigents en la lluita contra la malària.

 

La mostra "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre", exposà la situació d’endèmia amb brots epidèmics que es produïa al Delta i els treballs sanitaris dels metges que a principis del segle XX van establir les bases del Servei Tècnic del Paludisme vinculat a la Mancomunitat de Catalunya, així com el fons mèdic del Dr. Canicio, conservat i recentment restaurat pel Museu de les Terres de l’Ebre. Més de 50 objectes del doctor Ildefons Canicio, un professional clau en la lluita contra la malària al Delta, els confronta amb una creació audiovisual contemporània realitzada pel periodista Oriol Gracià que reflexiona sobre la manca de perspectiva històrica a la pandèmia del Covid19.

 

El paludisme va quedar erradicat al Delta el 1955, mentre que el 1964 l’Estat espanyol va ser declarat lliure de la malaltia. Avui, però, la malària causa anualment entre 2 i 3 milions de morts al món, i es calcula que la taxa de morbiditat es pot duplicar en els pròxims 20 anys.

 

L’estudi de les mostres de sang
L’any 2016, científics del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) aconsegueixen seqüenciar l’ARN de les soques locals de dos espècies de paràsits que provoquen la malària en humans. Aquesta fita va ser possible gràcies a les mostres que la família del Dr. Canicio guardava, uns portaobjectes amb mostres de sang de gent del Delta que patia la malaltia que constitueixen els testimonis genètics més antics dels microorganismes que provoquen el paludisme a Europa.

 

Primer cop es coneixien els detalls genètics d’aquests patògens en formes anteriors a la seva erradicació al continent europeu, molt relacionats en les formes més comunes que es trobes avui a Amèrica i Àfrica, i que en un futur, pot establir una base per descobrir quines són les mutacions que tenen les soques actuals i treballar en nous tractaments.

També et pot interessar...

Exposició "Una trajectòria"  
Inici: 14/05/2021   Fi: 30/06/2021
Casino Recreatiu i Instructiu
Amposta
Eufònic
Inici: 26/08/2021   Fi: 29/08/2021
Auditori Sixto Mir i altres espais
Sant Carles de la Ràpita i altres poblacions
Exposició "La Muda - Un canvi de pell fotogràfic"
Inici: 27/02/2021   Fi: 06/06/2021
Lo Pati - Centre d'Art d'Amposta
Amposta
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest