Àmbits
Arts Visuals
Cinema
Divulgació
Espectacles
Gastronomia
Llibres i Lletres
Música
Altres Àmbits
Activitats virtuals
Carnavals
Cicles
Commemoracions
Concerts
Conferències
Cursos
Dansa
Exposicions
Festes
Festivals i Mostres
Fires i Mercats
Gegants
Infantil
Nadal
Rutes i Visites
Sardanes
Setmana Santa
Teatre

Visites guiades al Castell de Vila-seca

Exposició "Antoni Tàpies. La resistència del signe"

Inici: 11/03/2020
Fi: 30/01/2021 Detall
Castell de Vila-seca Detall
Vila-seca Detall
Descripció

El Castell de Vila-seca està íntimament lligat a la història de la ciutat. Símbol de la vila, l’edifici està documentat des del segle XII.

 

Fou construït durant el repoblament del Camp de Tarragona per Ramon d’Olzina, primer senyor feudal de Vila-seca per ordre del rei Alfons I el Cast, l’arquebisbe Bernat Tort i Guillem de Tarragona. Posteriorment va passar a mans de l’Arquebisbat de Tarragona, que el 1680 el va vendre a Johan Kies, cònsol d’Holanda a Barcelona.

 

L’any 1899 el castell i les seves terres van ser adquirides per Isidre de Sicart i Torrents, que va fer transformar la construcció d’acord amb el projecte de l’arquitecte Enric Fatjó i Torras i, a partir d’aleshores, passà a identificar-se com el Castell del Comte de Sicart. Per aquesta raó, l’edificació, tal i com la veiem en l’actualitat, és d’estil neogòtic, amb influències estilístiques del centre i del nord d’Europa.

 

El 22 d’octubre de 2005, el ple de l’Ajuntament de Vila-seca va aprovar l’adquisició d’aquest castell i del jardí adjacent.

 

El 11 de març de 2020, el Castell de Vila-seca ha obert les seves portes per acollir la primera de les exposicions en l’acord de col·laboració amb La Fundació Vila Casas i l’Ajuntament de Vila-seca, signant un conveni de col·laboració per quatre anys que converteix el Castell en un espai expositiu d’art contemporani.

 

"Antoni Tàpies. La resistència del signe", una gran exposició d’un dels creadors catalans amb més projecció internacional de la segona meitat del segle XX. Pintor, escultor, gravador i teòric de l’art, Antoni Tàpies s’erigeix com un dels màxims representants de l’informalisme europeu, el moviment artístic que tracta de donar resposta a la crisi espiritual que travessa Europa després de la Segona Guerra Mundial.

 

Un conjunt de 62 gravats elaborats al taller de Joan Roma, entre els anys 1989 i 1993 i que compten amb la distinció “bon à tirer”, és a dir les proves llestes per editar, les que l’autor del gravat usa a com a model per estampar. Resseguint les obres que contempla la mostra -que també inclou l’escultura “Campana”, una proposta que evidencia l’estètica contemplativa i transcendental emprada per l’artista  per aprofundir en les propietats d’allò material-,  ens endinsem en l’univers del gravat, el procés que permet estampar una imatge sobre paper mitjançant una planxa principalment metàl·lica (de coure, zenc, ferro, etc) sobre la que prèviament s’ha fet una incisió.

 

Llegir més

També et pot interessar...

Inici: 11/03/2020   Fi: 30/01/2021
Castell de Vila-seca
Vila-seca
Inici: 01/08/2020   Fi: 28/02/2021
Plaça de la Cançó Catalana
Vila-seca
Inici: 02/02/2020   Fi: 06/12/2020
Vil·la romana dels Munts
Altafulla