Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Exposició "Una bona colla de gravadors"

Presentació del llibre El gravat de Torredembarra (1949-2004)

Inici: 02/12/2021
Fi: 20/01/2022 Detall
Sala Lluís d’Icart del Castell de Torredembarra
Torredembarra Detall
Descripció

L’Arxiu Municipal presenta una exposició i un llibre sobre l’extraordinària relació de Torredembarra amb el món del gravat.

  • L’exposició “Una bona colla de gravadors. Mestres i aprenents de l’art del burí,
  • El 17 de desembre, a les 19.30 h, es presentarà el llibre “El gravat de Torredembarra (1949-2004) de Josep Lluís Albajar i Mercè Alonso.

El nucli central del llibre és el gravat, principalment xilogràfic (tallat el fusta) i s’hi recullen totes les obres localitzades que es van crear arrel de la relació dels artistes amb Torredembarra.

 

La directora de l’Arxiu Municipal de Torredembarra i comissària de l’exposició, Núria Canyelles, ha explicat que l’exposició és una mostra de l’extraordinària relació amb el món del gravat que es visqué a Torredembarra des de mitjans del segle XX, on s’hi van trobar tres artistes d’una gran qualitat: Antoni Gelabert Casas, Jaume Pla Pallejà i Francesc d’Assís Casademont Pou “Le Vieux”. Amb una estètica realista, la seva pintura fou batejada com a neo-noucentista. Units per l’art i per moltes afinitats comunes. Al grup s’hi va afegir el torrenc Josep Gual Gallofré. Els quatre gravadors van esdevenir amics i van ser batejats com la colla de Torredembarra.

 

L’ànima de la Colla era l’Antoni Gelabert que va ensenyar a gravar xilografies als seus amics i va engrescar uns quants joves a esdevenir gravadors amateurs, alumnes de les dues escoles que va crear: el Xilofòrum a Altafulla i la Torre de l’Encenall a Torredembarra.

 

L’exposició exhibeix obres de tot aquest ventall de gravadors vinculats amb la vila, tant dels mestres com dels aprenents. La major part de les estampes i matrius exposades es custodien a l’Arxiu Municipal de Torredembarra i són consultables per a tothom que s’hi vulgui apropar.

També et pot interessar...

Exposició "La tortuga marina”
Inici: 01/05/2022   Fi: 31/05/2022
Cal Bofill
Torredembarra
Torredembarra 1713
Inici: 20/05/2022   Fi: 22/05/2022
Diferents espais
Torredembarra
Far de Torredembarra: visita virtual
Inici: 02/02/2222  
Far de Torredembarra
Torredembarra
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest