Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals

 

Gener a la Filmoteca de Catalunya

Cicles, projeccions i altres activitats cinematogràfiques

Inici: 01/01/2022
Fi: 31/01/2022
Filmoteca de Catalunya
Barcelona Detall
Descripció

·····   MISSATGE DE LA FILMOTECA DE CATALUNYA   ·····

 

Gener 2022 a la Filmoteca

 

Al programa de desembre destaquen els següents cicles i sessions:

 

  • Retrospectiva Amos Gitai. El cineasta israelià serà a la Filmoteca per presentar un cicle que s’allargarà també el mes de febrer. Amb una filmografia entre el documental i la ficció que testimonia les contradiccions de la societat del seu país i la difícil convivència entre jueus i palestins, Amos Gitai va tenir com a primera vocació l’arquitectura, fet que també ha marcat la seva obra. El cicle s’obrirà dimarts 11 de gener amb una xerrada amb el director de la Filmoteca, Esteve Riambau. Gitai també presentarà i comentarà amb el públic el seu darrer film, Laila in Haifa (2020), el primer que va dirigir el 1980, el documental Casa, i Carmel (2009), una mirada impressionista de la llarga història dels conflictes armats d’Israel.
  • Imatges de perpetradors. Vicente Sánchez-Biosca, autor del llibre La muerte en los ojos (Alianza Ensayo), ha programat un cicle que reflexiona sobre les imatges dels autors de crims desplegant la seva violència. Crims de guerra, violència política i genocidis, com els del règim Khmer Roig que retrata Rithy Panh a Bophana, una tragèdia cambodjana (1996).
  • Nathaniel Dorsky i Jerome Hiler. El cicle "Hores il·luminades: el cinema devocional de Nathaniel Dorsky i Jerome Hiler", programat per Francisco Algarín i Carlos Saldaña, ens descobreix l’obra d’aquesta parella de cineastes experimentals que, a més de compartir vida, han establert profitosos intercanvis creatius. Particularment la selecció se centra en la seva obra realitzada en 16 mm entre Nova York, la casa de camp de Nova Jersey on van viure a finals dels seixanta i San Francisco, ciutat on resideixen des del 1971. Presentat conjuntament amb Xcèntric del CCCB i Zumzeig.
  • Stromboli: entre el cinema i el teatre... ...o entre Rossellini i Víctor Català. Les grans similituds entre la novel·la Solitud i Stromboli, van portar la filòloga Rosa Delor a pensar en Víctor Català (Caterina Albert) com l’escriptora no reconeguda al darrere de la pel·lícula. L’estudi de Delor va inspirar la conferència teatral de Núria Casado Gual Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols, que l’actriu i directora Imma Colomer ha dirigit en un espectacle interpretat per Fina Rius. Es podrà veure dijous 20 de gener a les 20 h a la Sala Laya, amb l’oportunitat d’haver vist en la sessió anterior, a les 17 h, l’obra mestra de Rossellini.
  • Dies curts. Nova edició d’aquest cicle dedicat al curtmetratge i a les cinematografies més properes que, de gener a juny, ens acosta autores i autors poc presents als circuits majoritaris d’exhibició, per presentar una selecció de la seva obra i compartir els processos de creació. El primer a mostrar el seu univers serà Stanley Sunday, figura clau de l’underground del país. Artista visual polifacètic, té una llarga trajectòria que va des de curtmetratges experimentals fins a videoclips d’artistes com Hidrogenesse, Javiera Mena o Fangoria. Veure les seves pel·lícules és sempre una festa, una celebració, un viatge esbojarrat.
  • FilmoXica: nova etapa. La programació familiar dels caps de setmana enceta una nova oferta amb propostes temàtiques trimestrals lligades a les quatre estacions, amb sessions per a totes les edats, tallers, presentacions i concerts que faran de l’experiència d’anar al cinema quelcom especial. El programa d’hivern té com a tema “Contes, faules i poemes”, i inclou aquest mes de gener títols com Matilda, Ernest et Célestine, Peter Rabbit o La revolta dels contes.

 

I també...

  • Acaben el cicle que celebra els centenaris de Luis García Berlanga i Fernando Fernán Gómez, i el que rescata el cinema iranià oblidat anterior al 1979, escombrat pel règim islamista.
  • Dos homenatges a figures recentment desaparegudes: l’actor francès Jean-Paul Belmondo i el compositor grec Mikis Theodorakis.
  • Com a complement de l’expocició de Perejaume, "Donar cabuda", es podrà veure la pel·lícula Maniobra, que recull una visita guiada de l’autor per l’exposició "Maniobra de Perejaume" al Museu Nacional el 2014. L’artista presentarà la sessió, acompanyat pel director de MNAC, Pepe Serra, i la catedràtica de filologia romànica Victòria Cirlot.
  • Una estrena, la veneçolana Lunes o martes nunca domingo, de Maruvi Leonett Villaquiran i Javier Martintereso Calvo, i un film programat pels 30 anys que s’han complert de la Guerra dels Balcans, Teret (La carga, Ognjen Glavonic, 2018).

 

Aquest article de l'Agenda Cultural s'ha actualitzat el 7 de gener de 2022, per la qual cosa, en previsió de possibles modificacions de darrera hora, us recomanem contrastar-lo amb la informació publicada al web de la Filmoteca de Catalunya.

 

També et pot interessar...

Teatre Municipal La Sala de Rubí
Teatre Municipal La Sala
Rubí
Exposició "100 Anys de la Biblioteca del cinema. Delmiro de Caralt - Pilar de Quadras"
Inici: 06/03/2024   Fi: 31/12/2024
Filmoteca de Catalunya (Planta 1 - Biblioteca del Cinema)
Barcelona
Activitats al Castell de Montjuïc
Castell de Montjuïc
Barcelona
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals