Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Exposició "Poemes de l'Alquimista"

Joan Fontcuberta

Inici: 26/01/2022
Fi: 06/03/2022 Detall
Museu de Granollers (Espai obert)
Granollers Detall
Descripció

"Aquest poemari visual vol retre homenatge als Poemes de l’alquimista, l’obra cabdal de Josep Palau i Fabre i una de les propostes més potents i compactes de la poesia catalana del segle XX. Per a Palau i Fabre l’alquímia s’entenia com a voluntat d’exploració i de transformació, l’esforç de doblegar les forces obscures de la natura i conjurar la mort.

 

La fotografia, per la seva banda, s’ha vist sempre compromesa en la missió assignada a la seva pròpia pedra filosofal, aquella que transmuta les sals de plata en records. Però què passa quan aquesta alquímia defalleix? Doncs que la fotografia queda sumida en l’amnèsia.

 

En els darrers anys he estat furgant en arxius i col·leccions històriques a la recerca d’imatges fetes malbé:fotografies malaltes que han perdut la seva condició documental, fotografies desproveïdes de memòria i per tant inhabilitades a seguir “habitant” els arxius. Son imatges que no moren sinó que, utilitzant un terme paulaufabrià, desneixen.

 

Respectant l’estat de la seva degradació natural i progressiva, sense cap altra intervenció que la poètica de l’object-trouvé, he triat un recull d’imatges desnascudes que evoquen melancòliques el sublim de la bellesa espantosa."

 

Joan Fontcuberta

 

Algunes de les obres presentades a l'exposició han estat realitzades expressament per a aquesta mostra a l’Arxiu de Granollers. La resta procedeix de l’Arxiu Nacional de Catalunya, de l’Arxiu de Barcelona, de l’Arxiu de Girona, així com d’altres arxius tant a l’Estat Espanyol com a l’estranger. L’autor desitja agrair la gentilesa de les direccions d’aquestes entitats que li han permès l’accés als seus fons.

 

Més informació de l'exposició al web del Museu de Granollers.

També et pot interessar...

Exposició "Tabula Rasa"
Inici: 12/11/2023   Fi: 31/12/2023
Museu de Granollers
Granollers
Opera aperta. Festival d'art i paraula de Granollers
Inici: 07/06/2023   Fi: 11/06/2023
Museu de Granollers
Granollers
Exposició "Artròpodes, centpeus, espiadimonis i llagostes de mar"
Inici: 18/05/2023   Fi: 09/07/2023
Museu de Granollers
Granollers
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest