Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals

 

Exposició "Alpina. Mapes. Literatura. Paisatge"

Inici: 21/04/2022
Fi: 10/07/2022 Detall
Museu de Ciències Naturals de Granollers
Granollers Detall
Descripció

"ALPINA. Mapes. Literatura. Paisatge", recull la trajectòria de l'editorial Alpina, referent de l'excursionisme català i que encara ara lliga literatura i coneixement de l'entorn.

 

El recorregut que es proposa examina com ha canviat la manera de fer els mapes i en subratlla la dimensió cultural, amb vint-i-cinc recorreguts que combinen textos dels clàssics catalans amb el mapes Alpina. L'escriptor gracienc Julià Guillamon ha estat l'encarregat de la tria.

 

L’editorial Alpina, creada el 1946 i rellançada el 1996, és un referent de l’excursionisme, amb els seus mapes, popularíssims, i les seves edicions de muntanya. Va néixer immediatament després de la Segona Guerra Mundial, per iniciativa del geògraf Salvador Llobet, i va connectar amb la tradició, tan important, de l’excursionisme a Catalunya, lligada, des del segle XIX amb la literatura i el coneixement de l’entorn.

 

Aquesta exposició, i el llibre que l’acompanya, examina com ha canviat la manera de fer els mapes i en subratlla la dimensió cultural, amb vint-i-cinc recorreguts que combinen textos dels clàssics catalans amb els mapes Alpina.

 

El punt de partida és la inauguració de la Font de l’Oreneta de Viladrau, de Gabriel Casas i Galobardes, amb els poetes i escriptors de l’època, poques setmanes abans de la guerra civil: Carles Riba, Josep M. de Sagarra, Marià Manent, Joan Teixidor, Martí de Riquer, Carles Soldevila…

 

Els mapes de totes les èpoques d’Alpina, combinats amb textos literaris, són un altre element central de l’exposició. No es tracta de fer rutes literàries, sinó de mostrar tot allò que es pot contenir en un mapa: un text de Josep Pla sobre els incendis forestals amb un mapa de Calonge; el fragment on Salvador Dalí explica que marxa de Cadaqués desheretat pel pare i un mapa del Cap de Creus, dos textos a favor i en contra de Montserrat, de Mossèn Cinto i de Josep Pla; el panteisme de Joan Maragall i la paròdia que en va fer Salvador Espriu. L’autor més antic és Carles Bosch de la Trinxeria (1831-1897) i el més modern Anna Dodas (1962-1986).

 

Més informació de l'exposició al web del museu.

També et pot interessar...

Exposició "Antibiografia"
Inici: 19/09/2024   Fi: 24/11/2024
Museu de Granollers
Granollers
Exposició "Solcs. De la llum al paper"
Inici: 06/04/2024   Fi: 05/05/2024
Centre d'Art La Rectoria de Vilamajor
Sant Pere de Vilamajor
Exposició "Pere Bruix. L'origen"
Inici: 22/03/2024   Fi: 11/05/2024
Artemisia "Art & Tendències"
Les Franqueses del Vallès
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals