Exposició "Arqueologia Viva"
Tarraco Viva. El Festival Romà de Tarragona
En el marc de Tarraco Viva, un festival cultural internacional dedicat i especialitzat en la divulgació històrica d'època romana.
Dins de la programació del dia 18 de maig, dia internacional dels museus. #DIM2022.
"Arqueologia Viva", una exposició de petit format que mostra el paper fonamental que té l’arqueologia, gràcies a la qual podem ampliar el coneixement del passat, els arqueòlegs treuen a la llum aspectes de la vida i les obres dels nostres avantpassats que ens permeten entendre millor qui som i d’on venim.
Aquesta exposició descobreix la nostra gran riquesa arqueològica: des dels principals jaciments, les institucions que hi treballen, les col·leccions…, fins a arribar als espectaculars models digitals en 3D.
Cicle Diàlegs d’Arqueologia Viva
Dimecres 18 de maig
- Reptes dels museus d’arqueologia. El MNAT, avui.
Els museus d'arqueologia desenvolupen una tasca complexa, que va des de la recerca fins a la divulgació, tant de les col·leccions que conserven com de dipòsits o fins i tot jaciments amb entitat pròpia. A partir d'un diàleg entre professionals de diferents àrees, parlarem sobre alguns dels reptes amb què es troben els museus avui dia.
Hi participen: Diana Gorostidi (URV-ICAC), Ester Ramón (conservadora del MNAT), Pere Rovira (restaurador del CRBMC), Mònica Borrell (directora del MNAT).
Divendres 20 de maig
- Com és el dia a dia d'un Arqueòleg?
L’activitat dels professionals de l’arqueologia és molt diversa. S'explicarà com es desenvolupa el seu dia a dia des de diversos punts de vista. Cada camp proporciona vivències particulars: els que es dediquen arqueologia preventiva i fan excavacions en ambients en contacte amb promotors, els que treballen en museus i poden intervenir més en activitats de difusió i conservació o els arqueòlegs d’universitats i centres de recerca on també es fa docència.
Dimecres 25 de maig
- NAUFRAGIS. Història submergida.
Un repàs d'alguns dels jaciments i dels vaixells més emblemàtics excavats i estudiats a les costes catalanes, aprofitant la celebració el 30è aniversari del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Amb una pinzellada de «NAUFRAGIS. Història submergida», l'exposició inaugurada recentment pel Museu d'Arqueologia de Catalunya que explica la història, la metodologia i la problemàtica de treball de l'arqueologia subaquàtica arreu del món, a la vegada que proposa un viatge fascinant al fons del mar, a la recerca d'objectes singulars i històries sorprenents.
Hi participen: Rut Geli (responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya), Cati Aguer (especialista en restauració i conservació de patrimoni subaquàtic), Jusèp Boya (director del MAC), Carles Cols (periodista).
- Inauguració exposició, dimecres 18 de maig a les 18.45 h
- Cicle Diàlegs d’Arqueologia Viva a les 19 h
C. Major, 14
TarragonaTarragonès
977 251500