Exposició "Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar"
De Sergi Bernal
En el marc del programa de memòria històrica de Tarragona, que se centra al voltant dels 42 tarragonins que entre 1940 i 1945 varen ser deportats als camps de concentració i d'extermini nazis.
Exposició "Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar". Per retre aquest homenatge, diferents institucions i entitats culturals de la ciutat han programat tot un seguit d'activitats per reconèixer el seu patiment i per divulgar què va significar el període que va des de la Segona República fins a la dictadura franquista a Tarragona.
Una bella història, tràgica i única, recuperada al límit de l’oblit, per descobrir la vida d’un mestre dedicada a l’escola i als nens, assassinat en acabar la Guerra Civil, sobre la terrible repressió exercida contra el col·lectiu educador en aquell temps i la vergonya de la fosses comuns que encara avui existeixen.
La història d’Antoni Benaiges, un docent innovador que, en un perdut llogarret de Burgos, i seguint el mètode Freinet, llançà un experiment pedagògic inèdit en aquelles terres: una impremta escolar, una promesa del mestre, truncada per l’esclat de la guerra, d’anar a veure el mar que els alumnes mai no havien vist, després d’imaginar-lo i recrear-lo en un dels quaderns que havien imprès.
Aquesta mostra presenta una trentena de fotografies que contribueixen a reconstruir la història del mestre a partir de l’exhumació de la fossa de la Pedraja, l’estiu de 2010, on es creu que podria haver estar enterrat amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista.
Inauguració, dissabte 1 d'octubre a les 19 h
- De dimarts a dissabte: de 10 a 13 h i de 17 a 19 h
- Diumenges i festius: d’11 a 14 h
Accés lliure.