Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Exposició "Lux&Matrix"

Inici: 30/09/2022
Fi: 30/12/2022 Detall
ACVic Centre d'Arts Contemporànies
Vic Detall
Descripció

"LUX & MATRIX" és una exposició multidisciplinària que pren l’úter com a referència fisiològica del lloc on es conceben alguns éssers vius. Com a òrgan, l’úter és la cambra fosca i buida on viu i es desenvolupa un embrió per convertir-se en fetus abans de néixer i sortir a la llum. Com a símbol i metàfora, la casa es pot entendre com un úter i la matriu remet als pensaments originals que sorgeixen de la foscor que precedeix tota creació, a la pàgina en blanc dels escriptors, al llenç sense signes dels pintors, a l’espai obert per a les instal·lacions i les intervencions artístiques. La Mare Terra, que abasta els mons subterranis, les cavernes o els avencs, també es pot considerar una matriu.

 

Artísticament, l’exposició "LUX & MATRIX" es proposa com un índex d’un possible museu imaginari, aplega pàgines extretes conscientment d’un atles interminable i es configura com a assemblea de veus i visions múltiples. S’associen imatges i obres d’art de manera iconogràfica i simbòlica per reflexionar sobre la vida, la mort, el plaer i la bellesa, entesos des de diferents perspectives culturals, ecològiques, de gènere i de classe social.

 

Quan naixem, venim a un món que ja està construït; no escollim el nostre sexe, ni els nostres pares, ni el context geopolític en què vivim, ni la ideologia econòmica que el regula. En el nostre món, el patriarcat organitza, controla, legisla, penalitza. I un dels punts fonamentals del seu control són els ventres de les dones: és el patriarcat que estableix quan es considera un fill legítim o il·legítim, quan l’avortament està permès i quan no. El capitalisme ha arribat a normalitzar els ventres de lloguer i a convertir en una mercaderia vendible l’ésser que es crea al seu interior. Per això, la nostra realitat només es pot transformar des de nous modes d’intel·ligibilitat i d’acció, des de gramàtiques que ens permetin articular formes de consciència crítica i de participació política activa.

 

El discurs expositiu de "LUX & MATRIX" celebra la creació i la vida, i alhora qüestiona estèticament i ideològicament què suposa portar un món al món, tant si és un ésser viu com una creació artística."

 

Rosa Martínez

 

Més informació de l'exposició al web de l'ACVic.

També et pot interessar...

Exposició "Naturae"
Inici: 16/02/2023   Fi: 02/04/2023
Museu de l'Art de la Pell de Vic
Vic
ACVic Centre d'Arts Contemporànies: recursos online
Inici: 02/02/2222  
ACVic Centre d'Arts Contemporànies
Vic
Museu de l'Art de la Pell: recursos online
Inici: 09/09/9999  
Museu de l'Art de la Pell
Vic
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest