Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals

 

Exposició "Col·leccionar passions. Lluís Garcia: la tradició popular del delta de l’Ebre"

Inici: 01/12/2023
Fi: 14/01/2024 Detall
Museu de les Terres de l'Ebre · Sala d’exposicions temporals
Amposta Detall
Descripció

L'exposició mostra una part de la col·lecció d’objectes etnogràfics relacionats amb la cuina popular, aplegats pel restaurador gastronòmic Lluís Garcia Muñoz. Es centra en la seva col·lecció de sifons, integrada per més de 700 exemplars, dels quals se n’exposarà un centenar, procedents de les diferents fàbriques de sifons de les Terres de l’Ebre; acompanyats de textos explicatius i de fotografies, que expliquen tant la persona del col·leccionista i el seu important paper en el món gastronòmic i turístic de Catalunya, com la importància dels sifons.

 

Un sifó és una ampolla a retornar, de vidre gruixut, antigament blanc, blau, rosat o verd (que era el més popular), i un tap fix, abans de plom i actualment de plàstic, que duu una palanqueta que cal pressionar per tal de fer sortir l’aigua carbònica artificial que conté. Avui en dia també hi ha sifons, totalment fets amb plàstic, que són d’un sol ús.

 

Antigament, nombroses poblacions i nuclis urbans de les Terres de l’Ebre disposaven d’una o més fàbriques de sifons. Les ciutats més importants tenien més d’una fàbrica, simultàniament, i alguns nuclis de població, com les antigues pedanies del Delta de l’Ebre, compartien una mateixa fàbrica de sifons. En aquestes fàbriques les ampolles de sifó es netejaven i s’omplien industrialment.

 

Els sifons ebrencs de l’exposició ens permeten copsar la transformació de la societat, entre finals del segle XIX i les darreres dècades del segle XX, perquè les formes, els colors del vidre de les ampolles i les serigrafies a la panxa de les ampolles de sifó, van anar evolucionant al llarg del temps, adequant-se als gustos estètics i la tipografia de cada època. La col·lecció de Lluís Garcia en conserva més d’un exemplar, mostrant aquesta evolució.

També et pot interessar...

Cicle de conferències "Biografies Ampostines"
Inici: 15/02/2024   Fi: 07/03/2024
Museu de les Terres de l'Ebre - Sala d'actes
Amposta
Cicle de Muntanya "Alpinisme, repte i fascinació"
Inici: 22/02/2024   Fi: 21/03/2024
Auditori de la Diputació de Tarragona i altres espais
Tarragona i altres poblacions
Exposició "El Delta de l'Ebre i el canvi climàtic"
Inici: 02/02/2222  
Diferents espais
Sant Jaume d'Enveja
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals