Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals

 

Col·lecció del Monestir de Montserrat

Exposició permanent

Museu de Montserrat
MontserratMunicipi: Monistrol de Montserrat Detall
Descripció

El Museu de Montserrat ocupa uns espais arquitectònics creats entre el 1928 i 1933 per l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch al subsòl de les places i als fonaments de la torre del Monestir. Una part està estructurada amb bigues i jàsseres Vierendeel i una altra amb volta catalana. Aquest marc arquitectònic acull les diverses col·leccions del museu.

Les diferents sales del Museu de Montserrat alberguen les col·leccions d'art, orfebreria i arqueologia. El MDM disposa també de dues sales d'exposicions temporals: la Sala Pere Daura i l'Espai d'Art Pere Pruna, que complementen l'exposició permanent.

La col·leció està dividida en les següents àrees temàtiques:

  • Arqueologia del Món antic: el Museu de Montserrat posseeix una important col·lecció de materials arqueològics del Pròxim Orient (antiga Pèrsia, Mesopotàmia i Egipte) aplegats en gran part pel P. Bonaventura Ubach des de 1906, als quals s'han afegit nous materials procedents de posteriors donacions.
  • Pintura antiga: Gran part de les pintures d’aquesta secció provenen de les adquisicions fetes per l’abat Antoni M. Marcet a Roma i a Nàpols entre 1913 i 1920. També l’Abat Aureli M. Escarré va ampliar la col·lecció amb adquisicions noves a les quals s’han afegit altres donacions.
  • Pintura moderna: És la secció més nombrosa i notable del Museu de Montserrat. El germen va ser la donació de la col·lecció de Josep Sala Ardiz integrada el 1982, a la qual n'han seguit d'altres. Aquest conjunt artístic permet de presentar una panoràmica molt equilibrada i de gran qualitat del desenrotllament de l'art català modern, enriquida amb obres de grans autors d'altres escoles.
  • Art d'avantguarda: L'art de l'avantguarda i contemporani, com és natural, es troba encara en un estat germinal, però hi ha obres de grans artistes que marquen les pautes de creixement d'aquesta secció.
  • Escultures: Ritmant amb la pintura s'ha destacat una vintena d'escultures des del modernisme fins a la modernitat, de la nombrosa col·lecció que guarda el Museu.
  • Dibuixos: Atesa la fragilitat del paper, rarament es troba exposada tota la col·lecció de dibuixos però habitualment sempre hi ha a les sales algunes peces d'entre les millors tot i que temporalment.
  • Phos Hilaron: Les icones traspuen la fe i l'esperit de les Esglésies d'Orient. Des de 2005, el MDM exposa de forma permanent un conjunt amb el nom emblemàtic de Phos Hilaron (Llum joiosa), en un ambient adient de color porpra i llum daurada que aplega un bell conjunt d'unes 80 peces gregues i eslaves dels segles XVII al XX.

 

Aquest article de l'Agenda Cultural ha estat actualitzat el 30 de maig de 2024, per la qual cosa, en previsió de possibles modificacions posteriors, us recomanem contrastar la informació amb la que apareix publicada al web del Museu de Montserrat. Podeu fer-ho seguint l'enllaç següent:

També et pot interessar...

Visita virtual al Monestir de Montserrat
Abadia de Montserrat
Monistrol de Montserrat
Exposició "Laus deo Lamazares"
Inici: 22/03/2024   Fi: 15/10/2024
Museu de Montserrat. Espai d'art Pere Pruna
Monistrol de Montserrat
La Seu de Manresa, la basílica del cor de Catalunya
Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa
Manresa
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals