Àmbits

Quan?

Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte

Exposició "L'Esclavatge (segles XV-XIX) i les seves seqüeles. 1994-2024, 30è aniversari de la Ruta dels Esclaus de la UNESCO"

Inici: 17/05/2024
Fi: 31/12/2025 Detall
Museu de l'Anxova i de la Sal de L'Escala (MASLE)
L'Escala Detall
Descripció

Aquesta mostra presenta una de les pitjors xacres de l'espècie humana: el tràfic d'esclaus.

 

Entre els segles XV a XIX, prop de 15 milions de persones provinents d’Àfrica Occidental varen ser esclavitzades per les potències europees (Portugal, Espanya, Anglaterra, França i Països Baixos, entre d’altres) i foren transportades en condicions infrahumanes en vaixells de càrrega cap a les colònies d’Amèrica per a treballar com a mà d’obra forçada a les mines o a les plantacions de canya de sucre, tabac, cafè o cacau. Aquest comerç inhumà va enriquir enormement les persones que hi participaven i, de retruc, les capitals i els principals ports europeus. Catalunya també va participar d’aquest ignominiós comerç a partir de 1765, quan la Corona espanyola va autoritzar el port de Barcelona a enviar vaixells a Amèrica  i es va acabar amb el monopoli de Sevilla i Cadis.

L’any 1839 el negrer Pere Manegat Sellés, nascut a l’Escala el 1788, va fundar la primera factoria espanyola d’esclaus a Cabinda, a la desembocadura del Congo (actual Angola). Entre 1829 i 1839 va transportar uns 2.000 esclaus. A les factories es tancaven els esclaus capturats fins que eren embarcats en els vaixells negrers. Llavors emprenien el viatge del no retorn vers un destí desconegut per a ells, encadenats a les bodegues en condicions infrahumanes. La travessia de l’Atlàntic, anomenada el Passatge de l’Infern, durava uns tres mesos. Els que sobrevivien eren venuts com a esclaus i transportats a les plantacions o a les mines.

Durant molt de temps aquesta ha estat una historia silenciada que ha tingut seqüeles com el racisme i la discriminació que encara perduren. L’any 2001 les Nacions Unides varen reconèixer l’esclavatge i el tràfic d’esclaus, en particular el transatlàntic, com a crim de lesa humanitat.

 

Mitjançant 10 plafons i un audiovisual, el Museu de l’Anxova i de la Sal vol retre un homenatge a la memòria de les víctimes d’aquest tràfic inhumà i apostar decididament per la cultura de la pau i la justícia social.

En aquesta exposició el visitant pot conèixer l’evolució històrica de l’esclavatge, des dels seus orígens fins a l’actualitat, explicant el paper de Catalunya i també donant a conèixer els principals monuments de la Ruta dels Esclaus de la UNESCO coincidint amb els 30 anys de la seva creació.

 

Aquesta exposició és una producció pròpia del Museu de l'Escala i  n'és comissària la seva directora, Lurdes Boix. És fruit del seu treball d'investigació a l'Àfrica Occidental.

 

 

S'ha prorrogat un any (del 31 de desembre de 2024 al 31 de desembre de 2025).

També et pot interessar...

Inici: 02/02/2025   Fi: 26/04/2025
Lloc de trobada: davant de les muralles de la ciutat grega
L'Escala
Museu Arqueològic d'Empúries
L'Escala
Inici: 17/02/2025   Fi: 10/04/2025
Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà
Figueres