Tàrraco Viva a Torredembarra
- Divulgació
- Cinema
- Conferències
- Rutes i Visites
Torredembarra es sumarà, a la XXVII edició del Festival Tarraco Viva: "Plebs. Vida i cultural de la gent de Roma", un festival cultural internacional que se celebra a Tarragona des del 1998 i que està dedicat i especialitzat en la divulgació històrica d'època romana. Aquesta edició 2025, és especial perquè se celebren els vint-i-cinc anys de la declaració de Tarragona com a Ciutat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Programació Tarraco Viva a Torredembarra
14 de maig a les 19 h, al Pati del Castell
- Conferència: Viure a una vil·la romana · Centres de producció agrària i fastuosos palaus residencials, a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d'Arqueologia (URV)
Les vil·les romanes eren unitats familiars de producció agrària intensiva amb mà d'obra esclava que Roma va introduir a Hispània. La seva producció abastava tota mena de productes vegetals, fruites, cereals i ramaderia. Algunes d'elles es van especialitzar en produir oli i vi a gran escala destinats a l'exportació. D'altres es van convertir en «segones residències» per a les famílies més poderoses, grans palaus dedica a l'otium, és a dir, al descans i als plaers de la cacera o la lectura; llocs on conversar i compartir dinars amb els amics.
Lliure i gratuït, limitat a l'aforament de l'espai.
16 de maig a les 19 h, al Pati del Castell – Projecció de dos documentals (lliures i gratuïts, limitades a l'aforament de l'espai)
- Visita virtual: Villa romana de Rabaçal, a càrrec d'Oficina Festival / FICAB Col·labora l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
En aquest curtmetratge es presenta una reconstrucció virtual en 3D del jaciment arqueològic i del museu de la Vil·la romana de Rabaçal, a Penela, Portugal. Es tracta d'un recorregut, a través de restitucions hipotètiques del patrimoni edificat, pels diferents components d'aquesta vil·la, situada a prop de la ciutat romana de Conimbriga.
Direcció: Pedro Madeira. Producció: Museu do Rabaçal.
A les 19.10 h, al Pati del Castell
- Ingeniería romana: Ciudades, a càrrec d'Oficina Festival / FICAB Col·labora l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
En aquest episodi de la sèrie televisiva sobre enginyeria romana es relata com Roma va servir de model per a la fundació de la resta de ciutats de l'Imperi. Coneixerem com es prenen les decisions sobre la ubicació d'una nova ciutat i veurem els rituals, el marcatge del perímetre, la parcel·lació i el repartiment entre els colons. Acompanyats d'aquesta informació, assistirem a l'art de crear ciutats, reflexionant sobre els punts en comú i les seves diferències.
Direcció: José Antonio Muñiz. Producció: Digivision.
17 de maig - a les 17 i les 18 h, a la Vil·la Romana del Moro
- Visita comentada a càrrec del doctor Jacinto Sánchez Gil de Montes, arqueòleg, professor a la UB i codirector de les excavacions tenen un terme a la Vil·la romana del Moro.
En aquesta visita comentada entrarem a la Vil·la romana del Moro, situada a la perifèria del nucli urbà de Torredembarra. Aquest complex residencial té la singularitat de poder mostrar les restes de dues vil·les romanes superposades arqueològicament. Les restes descobertes en aquest jaciment corresponen a dues fases constructives: la primera, d'època republicana (al segle I dC), amb estructures com les sis estances que formarien mitja part d'un conjunt termal, i la segona, ja de període augustal. De la vil·la alt-imperial coneixem el peristil i el jardí porticat. Sembla que la vil·la és va mantenir en ús fins a un moment indeterminat entre la segona meitat del segle II i la primera meitat del segle III.
Gratuït amb reserva prèvia a: cultura@torredembarra.cat
A les 19 h, a la Vil·la Romana del Moro (lliure i gratuït, limitat a l'aforament de l'espai)
- Recreació històrica: El moro. La vida a una vil·la romana, a càrrec de Thaleia, grup de recreació històrica de Tarragona
La Vil·la romana del Moro és un exemple representatiu de vil·les suburbanes que es troben a la zona rural de la ciutat de Tàrraco. La seva vida útil es situa entre l'època republicana i principis de l'època antonina. Però, com era la vida a una vil·la d'aquestes característiques? Ens hem d'imaginar la família que hi vivia. Es considerava família a tots els membres que estaven sota el poder del pater famílies, inclosos els esclaus. Coneixerem el dia a dia d'aquestes persones a través de diferents rituals i explicarem els diversos oficis i activitats que es realitza en aquest tipus de vil·les, tant a l'interior de la casa, on podrien gaudir d'una zona termal, com a la zona rústica. Eren, en moltes ocasions, segones residències, i els propietaris els ocupaven quan volien fugir del soroll de la ciutat.
Darrera actualització: 06/05/2025