Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals

 

IEC (Institut d'Estudis Catalans)

Activitats

Inici: 25/09/2020
Fi: 01/10/2020
Institut d'Estudis Catalans (IEC) i altres espais
Barcelona Detall
Descripció

L'IEC us proposa un seguit d'activitats, algunes presencials i altres virtuals, que trobareu al seu web.

 

Detall de les activitats

 

  • Dia 25 de setembre, 21 h, a la Plaça de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig: 5a Nit Estellés. Actuació musical de Laura Díaz i recital lliure de poesia. Enguany no hi haurà sopar a causa de la situació d’emergència sanitària. Organització:  La Cívica, Escola Valenciana - Federació d’Associacions per la Llengua, Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, Retrobades, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, ACPV Alacant, Delegació d’Alacant de l’IEC.

 

  • Dia 26 de setembre, 10.30 h, Templet del Moll de Costa (plaça de la Mar, de Grau de Castelló): Vermut literari dins els actes de commemoració de les Normes de Castelló. Grau es convertirà en el punt d’inici dels actes de commemoració dels vuitanta-vuit anys de les Normes de Castelló, organitzats com cada any des del 2011 per la plataforma unitària "Castelló per la Llengua". La pandèmia global no ha d’aturar la defensa i la promoció del valencià com a llengua comuna i com a punt de trobada de la societat valenciana. Per això, des de l’organització, es convida les valencianes i els valencians a «desconfinar el valencià». L’acte del Grau començarà a les 10.30 h amb la passejada pel Grau antic, guiada per membres de l’Associació Cultural La Barraca. Després, a les 11.30 h tindrà lloc, en format de vermut literari organitzat per la Delegació de Castelló de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la presentació de la novel·la L’esperit del temps, guanyadora del Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any 2019, a càrrec de l’autor, Martí Domínguez. A les 12.45 h, una exhibició del ball dels dimonis Botafocs precedirà el concert de Tenda, amb què es clourà la jornada. Per garantir la seguretat dels assistents, cal inscriure’s a l’acte prèviament. Organització:  plataforma unitària Castelló per la Llengua, Delegació de Castelló de l’IEC, Port Castelló, Diputació de Castelló i Sempre Teua. 

 

  • Dia 26 de setembre, 20 h, al Restaurant La Gioconda (Sant Vicent del Raspeig): club de Lectura de la Delegació d’Alacant de l’IEC, del llibre Amira. L’última flor de la muntanya, amb la presència de l’autor, Just I. Sellés. Organització:  Delegació d’Alacant de l’IEC.

 

  • Dia 28 de setembre, 16 h, format mixt: presencial (Institut d’Estudis Catalans) i en línia (Zoom de l’Institut d’Estudis Catalans): 6th MetNet International Annual Meeting 2020. La reunió internacional dels grups de la xarxa MetNet d’enguany estarà dedicada a la interrelació en el control del metabolisme, tant entre organismes com entre cèl·lules i també a escala intracel·lular. El dia 28 tindrà lloc una taula rodona sobre l’impacte de les ciències òmiques en la recerca en metabolisme i el dia 29 se celebrarà la trobada, amb conferències estructurades en tres blocs: 1) relació entre hoste i microbiota, 2) interrelacions a escala d’òrgan, teixit i cèl·lula, i 3) relacions intracel·lulars.
    Organització:  Secció de Senyalització Cel·lular i Metabolisme de la SCB.

 

  • Dia 28 de setembre, 18 h, en línia (Zoom de l’Institut d’Estudis Catalans): Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal. Es reprendrà el debat en el punt en què es va deixar, és a dir, amb els darrers capítols del llibre Invitació a la sociologia. Una perspectiva humanística. Organització:  Associació Catalana de Sociologia.

 

  • Dia 29 de setembre, 19 h, a l'Institut d’Estudis Catalans: Presentació del llibre La NO-extradició de Ventura Gassol. Presentació del llibre de Manuel Castellet i Rosa Anna Felip, publicat per l’Editorial Base.  Intervindran en l’acte Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya; Mercè Morales, de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC, i Manuel Castellet i Rosa Anna Felip, autors del llibre.  És imprescindible confirmar l’assistència per correu electrònic a: informació@iec.cat. Cal invitació. Organització:  Pati de la Casa de Convalescència, seu de l'IEC.

 

  • Dia 1 de octubre, 18.30 h, format mixt: presencial (Institut d’Estudis Catalans) i en línia (Zoom de l’Institut d’Estudis Catalans): Conferència «La quarta revolució industrial i els valors ètics. Com ens afectarà?». La conferència serà a càrrec de Josep Amat i forma part del cicle "Dijous de ciència", organitzat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). A mitjans del segle XVIII va començar l’accelerat procés conegut amb el nom de Revolució Industrial. Aquesta revolució ha anat evolucionat amb els anys i s’hi poden diferenciar quatre etapes. La primera es caracteritzà per la introducció de la màquina de vapor; la segona, per l’electricitat i el motor d’explosió; la tercera, iniciada a mitjans del segle XX, per una eclosió de la ciència i la tecnologia. Es considera que l’any 2010 va començar la quarta revolució industrial, que va més enllà de l’entorn industrial i que comportarà també canvis laborals i socials importants. Aquesta revolució es caracteritza per la utilització intensiva de les comunicacions, la informàtica, la intel·ligència artificial, l’accés i el processament de dades massives (big data) i una robòtica més intel·ligent. Això ens porta a una societat més digital i ens planteja el repte d’adaptar-nos a aquest entorn i de beneficiar-nos-en com a societat. També caldrà afrontar els problemes ètics que aquest procés provoca, i poder preveure i corregir la marginació més gran i l’augment de les desigualtats que pot causar, tant en l’àmbit geoeconòmic mundial com en l’àmbit més local per qüestions formatives, culturals o d’edat.  Josep Amat i Girbau és enginyer industrial per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB, 1967) i doctor enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 1977). Des del 1987 fins al 2010 va ser catedràtic d’arquitectura i tecnologia de computadors de la UPC, i des del 2010 n’és professor emèrit. Per a la tasca de recerca, es va centrar en la visió per ordinador i en el camp de la robòtica, especialment la robòtica submarina i la robòtica mèdica. Actualment segueix desenvolupant aquesta tasca de recerca al Laboratori de Robòtica Intel·ligent de la UPC en el camp de la robòtica quirúrgica, i és director tècnic de Rob Surgical Systems, una empresa derivada (spin-off) de la UPC. Del 1990 al 2008 va ser professor convidat al Massachusetts Institute of Technology (MIT), als Estats Units. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1990 i membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des del 2000. Organització:  Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.

 

  • Dia 1 de octubre, 19.30 h, al Pati de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC: Concert «La missa polifònica a Catalunya (1360-1670)», amb el grup vocal De Canendi Elegantia. Organització:  IEC, en col·laboració amb la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’IEC.

 

  • Dia 1 de octubre, 9.30 h, format mixt: presencial (Institut d’Estudis Catalans) i en línia (Zoom de l’Institut d’Estudis Catalans): Seminari ILAC G8:2019 i celebració del DMM. Seminari sobre la guia sobre regles de decisió i declaració de la conformitat (ILAC G8), en la nova edició del 2019, i els documents que li donen suport científic.  La finalitat del seminari és explicar les variacions principals del document, completar l’exposició amb informació addicional derivada del que expliquen els documents bàsics i analitzar-lo des del punt de vista del metròleg. Cal formalitzar la inscripció abans del 25 de setembre. Organització:  Secció Catalana de Metrologia.

 

Per accedir a tota la informació, vegeu el web de l'IEC

També et pot interessar...

Arxiu COVID
Inici: 02/02/2222  
Diferents espais
Barcelona
Exposicions en línia al Museu d'Història de Barcelona (MHC)
Museu d'Història de Catalunya (MHC)
Barcelona
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals