Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Els Reials Col·legis

Exposició permanent sobre la Ciutat i la Festa del Renaixement

Inici: 31/01/2021
Fi: 26/12/2021 Detall
Els Reials Col·legis
Tortosa Detall
Descripció

Els Reials Col·legis han estat escollits, per votació ciutadana, com un dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa en el context de la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.

Al segle XVI, Tortosa era una de les ciutats més importants de Catalunya. La ciutat va viure un moment d'esplendor econòmica i social, on la cultura i l'humanisme van jugar-hi un paper molt destacat. Els Reials Col·legis, llegat directe d'aquesta època i construïts amb l'objectiu d'educar als moriscs, constitueixen l'obra més important del Renaixement civil a Catalunya.

El conjunt el formen tres edificis que conserven les seves extraordinàries portalades renaixentistes. La visita als Reials Col·legis inclou l'accés al Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties i a l'església de Sant Domènec, que avui en dia és la seu de l'exposició permanent sobre la Ciutat i la Festa del Renaixement.

El Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties conserva un monumental pati quadrat d'influència italiana. Aquest pati és l'únic amb aquest estil a Catalunya i segurament, la millor obra del Renaixement al principat. La seva importància iconogràfica és inqüestionable i hi destaca el fris decoratiu esculpit que conté les efígies i els escuts dels reis i reines de la Corona d'Aragó.

L'església de Sant Domènec, per la seva banda, segueix una traça gòtica d'una sola nau, i va ser, durant dècades, la seu de l'antic Museu-Arxiu de Tortosa. Avui en dia conté l'exposició permanent sobre la Ciutat i la Festa del Renaixement on es pot veure l'antic portal de la Casa de la Ciutat i l'esplèndid armari-arxiu documental de 1574. L'exposició fa un recorregut per la ciutat del segle XVI vinculant-la a l'actual Festa del Renaixement, que se celebra anualment per recrear l'esplendor de la Tortosa renaixentista i que ja compta amb vint-i-cinc anys d'història.

El Col·legi de Sant Jordi i de Sant Domènec, antiga universitat de la ciutat i convent, només conserva la portalada exterior. S'hi pot distingir l'escut de Felip II i la inscripció DOMUS SAPIENTIAE, és a dir, casa de la saviesa.

 

També et pot interessar...

Visites a la Sala Federico Major
Inici: 02/03/2021   Fi: 07/12/2021
Casa Brunet
Tortosa
Els Jardins del Príncep
Inici: 31/01/2021   Fi: 26/12/2021
Jardins del Príncep
Tortosa
Visita "Museu de Tortosa. Històric i Arqueològic de les Terres de l’Ebre"
Inici: 31/01/2021   Fi: 26/12/2021
Museu de Tortosa
Tortosa
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest