Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals

 

Exposició "Dolors Miralles Valls (1889-1981) Una dona amb empenta" 

Inici: 05/03/2021
Fi: 25/04/2021 Detall
Museu d'Història de Sabadell
Sabadell Detall
Descripció

Amb aquesta exposició, el Museu d’Història reivindica la figura de Dolors Miralles, una sabadellenca que amb esforç, empenta i tenacitat va esdevenir un referent cultural i educatiu a Sabadell al llarg de pràcticament tot el segle XX.

 

La mostra té la voluntat de posar en valor l’etapa de formació de Miralles i les seves primeres activitats professionals, en uns anys que per a una dona assolir una titulació i incorporar-se a feines qualificades era encara una realitat molt incipient.

 

Dolors Miralles va néixer en el si d’una família dedicada al comerç, d’idees catalanistes i de conviccions catòliques. El pare fou un dels fundadors del Centre Excursionista del Vallès, en representació del Centre Català.

 

El 1912 va ser la primera dona que es va fer sòcia del Centre de Dependents del Comerç i de la Indústria de Sabadell. També va ser la primera que seguí els cursos que s’impartien en aquest centre, estudià taquigrafia i va obtenir el títol de l’acadèmia estenogràfica Deux Mondes de París; títol que comprenia mecanografia, francès, anglès i comptabilitat. El mateix any passà de ser alumna a ser professora i s’encarregà de les classes de mecanografia especials per a senyoretes, classes que ben aviat van ser mixtes.

 

El 1914 guanyà un premi de taquigrafia a Leipzig, on presentà la versió taquigràfica de tres llibres: un en francès, Lettres, de Madame de Sévigné; un altre en castellà, Cartas de las mujeres de España, de Martínez Sierra (María de la O Lejárraga García), i el tercer, en català, Solitud, de Víctor Català (Caterina Albert), escriptora amb la qual establí una estreta amistat.

 

El 1919 va obrir l’Acadèmia Mecanogràfica a casa seva, on oferia serveis de copisteria i traduccions i impartia classes particulars de mecanografia i taquigrafia. L’Acadèmia va obtenir molta acceptació. El mateix any Miralles publicà un Compendi general de mecanografia.

 

El 1920 muntà l’Exposició mecanogràfica a casa seva, que va tenir molt d’èxit i ressò a la premsa, tant en mitjans locals com de Barcelona. Fins i tot Francesca Bonnemaison, directora de l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona de Barcelona, es va desplaçar a Sabadell per visitar-la i va oferir a Dolors Miralles d’impartir classes a l’Institut i la convidà a muntar-hi l’exposició.

També et pot interessar...

Visites virtuals als museus de Sabadell
Inici: 02/02/2222  
Museu d'Art de Sabadell i altres espais
Sabadell
Catalonia Sacra: recursos virtuals
Inici: 02/02/2222  
Diferents espais de l'Arquebisbat de Barcelona i altres espais
Barcelona i altres poblacions
Activitats al Museu Tèxtil
Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT)
Terrassa
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals