Àmbits
Quan?
Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals

 

Exposició "Palau Ferré. Compromís social"

Inici: 14/10/2021
Fi: 16/01/2022 Detall
Museu d'Història de Catalunya (MHC)
Barcelona Detall
Descripció

La dels setanta i la dels vuitanta van ser dues dècades transcendents plenes de canvis socials, econòmics i polítics que van dotar a escriptors, músics i fotògrafs d’una rellevància social culminant. En aquell context, també els artistes tindrien un paper destacat més enllà de l’àmbit cultural.

 

Tots els canvis que anirien produint-se al llarg del tardofranquisme, la transició i els primers anys de la nova etapa autonòmica, podem seguir-los a través de les importants capçaleres de premsa de l’època. Així, avui, l’hemeroteca ens ofereix una visió cabdal per entendre els compassos d’aquells anys.

 

Aquest compromís dels artistes amb la societat i el seguiment que els diaris feien dels esdeveniments artístics, podem trobar-los sintetitzats en la figura del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement.

 

L’artista, després d’haver-se format a la Barcelona dels anys quaranta i d’haver donat a conèixer les seves pintures cubistes en exposicions a la Sala Gaspar i als prestigiosos Salons d’Octubre, el 1957 va fer el pas a París, on va connectar amb els corrents internacionals de l’art. Contraposada a la grisa Espanya franquista, la capital francesa era un espai de llibertat per la intel·lectualitat catalana i els seus artistes.

 

Al tornar de París, als primers anys seixanta, les referències a Palau Ferré seran habituals a la premsa del moment, d’El Noticiero Universal a la revista Destino, passant per la Hoja del Lunes i, d’una manera especialment prominent, per El Correo Catalán, rotatiu que tindria en Palau Ferré, el seu pintor de referència: l’artista il·lustraria portades especials del diari, i els periodistes feien un seguiment periòdic dels quadres que ideava Palau Ferré.

 

A diferència d’altres pintors de la seva generació, Maties Palau Ferré no es pot considerar un artista polític, però sí compromès amb la societat i el seu esdevenir: “L’artista ha de fer pensar, però jo crec que només ha d’indicar la idea deixant a cada espectador un ampli camp de possibilitats per completar l’obra amb la seva pròpia experiència”, deia Palau Ferré.

 

El 1971, en una entrevista al Diario de Barcelona, amb el flamant periodista mallorquí Josep Melià, Palau Ferré detallava que “tinc, naturalment, les meves idees. Segueixo tot el que passa en el món amb una immensa curiositat. Però sols m’interessen les revolucions socials perquè elles ajuden de veritat els pobles a ser més feliços”.


Més informació sobre l'exposició al web del Museu d'Història de Catalunya.





 

També et pot interessar...

"La memòria de les arts efímeres"
Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques. Vestíbul
Barcelona
Activitats al Castell de Montjuïc
Castell de Montjuïc
Barcelona
Exposició "Daniel Steegmann Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull"
Inici: 16/11/2023   Fi: 20/05/2024
Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA)
Barcelona
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals